Boeken Top 10

42e UN - International Day Of Persons With Disabilities

boeken top 10 2015Samen met Michel Krielaars van het NRC hebben wij dit jaar deze boekentop 10 samengesteld met daarin de tien beste boeken van de afgelopen 45 jaar geschreven door schrijvers met een beperking:

1. Vincent Bijlo (Blind)
Het instituut (1998)
Met dit autobiografische roman over zijn jeugd op het blindeninstituut. debuteerde cabaretier Vincent Bijlo.

2. Karin Spaink (MS)
Het strafbare lichaam (1992)
Publiciste Karin Spaink verzet zich tegen de idee dat ziekte een fout is in de persoonlijkheidsstructuur.

3. Boudewijn Paans (Spastisch)
Eindelijk invalide (2011)
In Eindelijk invalide vertelt Paans hoe hij vanwege zijn onwillige ledematen van jongs af aan de grootste moeilijkheden heeft gehad met zaken die voor velen vanzelfsprekend zijn.

4.F. B. Hotz (Blind)
De vertekening (1991)
In het late romandebuut van de toen 69-jarige F. B. Hotz, wordt het verhaal verteld van een weinig succesvolle kunstschilder die zich tot zijn grote verdriet met onbenullige baantjes in het leven moet houden.

5. Mustafa Kör (Dwarslaesie)
De Lameren (2007)
In De Lameren schrijft Mustafa op lyrische wijze het verhaal van een immigrantenzoon die worstelt met de absentie van een vaderfiguur.

6. Richard Duray (Dwarsleasie)
Dwars (2011)
Als jonge student – in de bloei van zijn leven – breekt Richard zijn nek. Ondanks de moeilijke weg die hij gaat, komt hij er bovenop en boekt hij de meest wonderbaarlijke resultaten. Zo deed hij onder andere mee aan de Marathon van New York.

7. Jan Arends (Psychiatrisch)
Keefman (1972)
Keefman is een verzameling brieven van de gelijknamige hoofdpersoon aan zijn psychiater, die hij consequent met ‘vriend’ aanspreekt.

8. Jean-Pierre Rawie (Verlamd)
Onmogelijk geluk (1992)
Jean Pierre Rawie is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn bundel Onmogelijk geluk behoort tot de succesvolste dichtbundels aller tijden.

9. Marc de Hond (Dwarsleasie)
Kracht (2008)
Kracht is het aangrijpende verslag van een dramatische gebeurtenis in het leven van een jonge man. Hoe verwerk je de fysieke, mentale en sociale gevolgen van een handicap en hoe weet je een nieuw leven op te bouwen?

10. Robin Corbee (Spastisch)
Zusters van de Zee (2014)
In wervelende zinnen en filmische scènes schrijft Robin Corbee over de coming of age-belevenissen van een jonge vrouw in een raadselachtige wereld.