Persbericht 8e Nationale Wereld Gehandicapten Dag in Haarlem

42e UN - International Day Of Persons With Disabilities

8e Nationale Wereld Gehandicapten Dag in Haarlem
Donderdag 3 december 2015

Ook Nederland besteedt op 3 december 2015 weer uitgebreid aandacht aan de 34e UN International Day Of Persons With Disabilities. Dankzij een aantal actieve gemeenten in Nederland heeft een record aantal organisaties dit jaar weer een of meerdere activiteiten voor mensen met en zonder beperking aangemeld voor de 8e VN Wereld Gehandicapten Dag.

Samen Sterker
De Wereld Gehandicapten Dag draait om het leggen van verbindingen tussen mensen met en zonder beperking. Dit zorgt voor wederzijds begrip en opent nieuwe deuren. Sportverenigingen, welzijnsorganisaties, zorginstellingen maar ook individuele burgers, ondernemers, wetenschappers en politici verspreid over heel Nederland slaan hun handen in een en organiseren gezamenlijk allerlei activiteiten en daar is niks spannends aan want een beperking hebben wij allemaal!

Regionaal
In de middag worden in heel het land allerlei activiteiten georganiseerd uiteenlopend van paardrijden, museumbezoeken, g-voetbal, etc. In Haarlem, Zwolle, Breda en Leiden vinden dit jaar de meeste activiteiten plaats. In Haarlem bijvoorbeeld kan men o.a. capoeira, dans, tafeltennis en gymnastiek beoefenen. Vanuit Haarlem verwacht men de komende dagen nog meer interessante activiteiten.

Sport en Spel
De meeste activiteiten vinden dit jaar plaats binnen het domein Sport en Spel. Met de verschillende sportclinics willen wij gehandicapten en niet-gehandicapten de ervaring meegeven dat je met een handicap ook heel goed kunt presteren. De sportclinic’s geeft mensen met een handicap bovendien en dikwijls ook hun naaste omgeving een groter gevoel van eigenwaarde wat hun zelfredzaamheid en in veel gevallen ook hun kansen op de arbeidsmarkt als gehandicapte verhoogt.

Nieuw
De domeinen “Werk en Inkomen” en “Kunst en Cultuur” zijn nieuw Erik Van Loon, oprichter van Stichting Gdag, heeft zichzelf ten doel gesteld om de Wereld Gehandicapten Dag uiteindelijk op elke hoek van de straat te krijgen. Hij zegt hierover:

“Vanwege de beperkte mobiliteit van veel mensen met een beperking willen wij de komende jaren de Wereld Gehandicapten Dag bij de mensen thuis brengen. Dat betekent dat wij niet alleen meer activiteiten maar ook een breder, meer diverser aanbod willen aanbieden. Dat is uiteindelijk ook wat de United Nations wil.”

Gehandicapten Boeken Top 10
2015 is sowieso het jaar van de vernieuwing dit jaar heeft Stichting Gdag samen met Michel Krielaars van het NRC een Gehandicapten Boeken Top 10 samengesteld. Op 1 in de boeken top 10 staat Vincent Bijlo’s debuutroman “Het instituut” uit 1998. Bibliotheken in heel Nederland zullen deze Boeken Top 10 op donderdag 3 december op hun website plaatsen, op hun informatieborden prikken en andersinds actief promoten.

Gehandicapten Muziek Top 10
Verder heeft Stichting Gdag samen met DJ Okkie Vijfvinkel ook een Gehandicapten Muziek Top 10 uitgebracht. Op 1 in de Muziek Top 10 staat Stevie Wonder met “Higher Ground” uit 1973. De song Higher Ground van Stevie Wonder zal op 3 december door diverse radiostations in heel Nederland om 3:12 in de middag worden gespeeld. Sommige radiostations gaan zelfs de hele Muziek Top 10 draaien.

Wedstrijden
Verder organiseert Stichting Gdag ook de volgende twee “wedstrijden”. 
– Handicap en Poetry (www.wereldgehandicaptendag.nl/handicap-en-poetry)
Dit jaar organiseren wij samen met Stichting Aquarius een heuse dichtwedstrijd. We zeggen wedstrijd, maar het is eigenlijk vooral een manier om je Handicap en je liefde voor Poezie te vieren.
– Foto Wedstrijd (www.wereldgehandicaptendag.nl/foto-wedstrijd)
Vanwege gebrek aan sponsors kunnen onze Wereld Gehandicapten Dag Teams dit jaar niet door Nederland reizen om foto’s te maken en verslag te doen van de 8e VN Wereld Gehandicapten Dag. Daarom hebben wij dit jaar ook een leuke foto wedstrijd uitgeschreven.

17 miljoen mensen
In 2016 wil Stichting Gdag het aantal activiteiten naar 250 activiteiten (200 in Nederland en 50 in België) brengen. Dat betekent dat op 3 december op elke 85.000 inwoners (17.000.000 / 200) een activiteit zal worden georganiseerd. In 2017 bij het 10 jarig bestaan wil Stichting Gdag dat in elke gemeente ten minste een activiteit wordt georganiseerd.

Krant
In de Wereld Gehandicapten Dag Krant 2015 met een oplage van 25.000 stuks vindt u straks alle activiteiten. Zie hier het concept.

Gouden Schop
Op Wereld Gehandicapten Dag maakt Stichting Gdag elk jaar bekend wie, een burger, politicus, wetenschapper, journalist, verzorger, dokter, werkgever, etc, de Gouden Schop wint. Op www.wereldgehandicaptendag.nl/gouden-schop/ kan men andere nomineren. In 2015 heeft Theo van Mullekom uit Helmond deze prijs gewonnen.
——————–
Contact:

Wilt u meer weten over de Wereld Gehandicapten Dag? Neem dan gerust via onderstaande telefoon, email, twitter of facebook contact met ons op.

Stichting Gdag – Wereldgehandicaptendag
Erik Van Loon: 06 3826 5666 (ook sms of whatsapp voor slechthorenden)
Algemeen: 085 78 55 403
info@wereldgehandicaptendag.nl

Twitter: @handicaptendag
Facebook: wereldgehandicaptendag

———————–