Muziek Top 10

42e UN - International Day Of Persons With Disabilities

muziek top 10 gehandicaptenSamen met DJ Okkie Vijfwinkel hebben wij dit jaar de muziek top 10 samengesteld met daarin de beste nummers van de afgelopen 45 jaar geschreven en opgenomen door muzikanten, zangers en zangeressen met een beperking. Je kunt de nummers terug luisteren via de playlist onderaan de pagina.

1. Stevie Wonder
Higher Ground (1973)
Twee maanden te vroeg geboren werd Stevie slachtoffer van de ziekte prematurenretinopathie, een couveuse-gerelateerde aandoening. Dat weerhield hem er niet van één van de grootste artiesten van zijn tijd te worden.

2. Martin Deschamps
Comme Je Suis (2000)
Multitalent Martin opende de Paralympics in 2010. Hij mist zijn linkerarm en rechterbeen maar zingt en speelt met twee vingers drums, basgitaar.

3. Ian Dury
Hit Me With Your Rhythm Stick (1978)
Sinds zijn zevende poliopatïent. Moeizaam bewegend met een wandelstok werd hij een kopstuk van de Britse postpunkbeweging en scoorde meerdere hits.

4. Michael Jackson
Black Or White (1991)
Absolute werreldster op jonge leeftijd had Michael de auto-immuunziekte Lupus, dat betekent dat je afweersysteem ontregeld is zodat het afweersysteem aanvalt in plaats van beschermt. Verder werd hij gekweld door Vitiligo, een ziekte die bij gekleurde mensen voorkomt waardoor hun huid en haar pigment verliest.

5. Wesley Eisold [Cold Cave]
Confetti (2011)
Wesley mist een hand maar maakt muziek met synthesisers en pedalen. Is een moderne poëet, muzikant en schrijver. Werd bekend in de undergroundmuziek maar maakt nu hitgevoelige popmuziek.

6. Viktoria Modesta
Prototype (2014)
Letlandse zangeres, songwriter, performance artist en model. Had in haar jonge leven veel last van een foute doktersbehandeling bij haar geboorte, wat uiteindelijk leidde tot de amputatie van haar linkeronderbeen.

7. Vic Chessnutt
Replenished (1998)
De als baby geadopteerde Chessnutt raakte op zijn 18e gedeeltelijk verlamd door een auto-ongeluk. Bleef doorgaan met zijn liedjes schrijven en componeren en is een inspiratiebron voor uiteenlopende artiesten als Madonna en The Smashing Pumpkins die zijn songs coverden.

8. Paul Stanley [Kiss]
I Wanna Rock ‘N Roll All Night (1975)
Paul had microtia. Dit is een oorschelpafwijking. Dit bleef lang verborgen onder zijn lange haren. Stanley – zijn echte naam – steunt fondsen voor kinderen met dezelfde aandoening als hij.

9. Brian Wilson [The Beach Boys]
Good Vibrations (1964)
Deze zanger, muzikant, songschrijver- en producer is een erkend muzikaal genie, mede door zijn onconventionele aanpak en composities. Zijn leven wordt gekenmerkt door een bipolaire stoornis. Dit maakt Brian tot een moeilijk personage, voor zichzelf en voor anderen.

10. Rick Allen [Def Leppard]
Pour Some Sugar On Me (1987)
Na zijn auto-ongeluk liet Rick een speciaal drumstel ontwikkelen waardoor hij met zijn voet de snare drum kon bespelen. Zijn toewijding heeft er toe geleid dat hij volwaardig bandlid is, solo’s speelt en laat zien dat er bijna altijd een weg is waar een wil is.