2010

42e UN - International Day Of Persons With Disabilities

3e Wereldgehandicaptendag 2010
Vrijdag 3 december 2010

Op 3 december wordt in Nederland op meer dan twintig plekken de Wereldgehandicaptendag georganiseerd ter gelegenheid van de 29e UN International Day Of Persons With Disabilities (www.un.org/disabilities). Mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking zijn dan van harte welkom bij activiteiten varierend van wijnproeven in Woerden tot tennissen in Alkmaar, van wandelen in Rotterdam tot schieten in Swalmen.

Regionaal Programma:
In Rotterdam kan men hardlopen, zwemmen, boksen, bowlen, klimmen, wandelen, duiken en zelfs een museum bezoeken. In Amsterdam kan men klimmen, zelfverdedigen en paardrijden. In Den Haag kan men hockey’en en wandeling. In Utrecht kan men fitnessen, in Alkmaar tennissen, in Capelle aan den IJssel zelfverdedigen, in Swalmen schieten en in Woerden wijnproeven. Het aantal activiteiten groeit nog elke dag en tot donderdag 2 december kunnen steden nog activiteiten aanmelden via www.wereldgehandicaptendag.nl/steden

Nationaal Programma:
Overigens was het de bedoeling om in 2010 net als in 2009 naast een regionaal programma ook een nationaal programma aan te bieden. Ondanks het succes van en het grote aantal deelnemers aan de 2e Nationale Wereldgehandicaptendag in Rotterdam (zie ondermeer www.wereldgehandicaptendag.nl/publicaties/index.htm en www.wereldgehandicaptendag.nl/programmaboek.pdf) wilde Amsterdam in tegenstelling tot de Rotterdam in 2009 de 3e Nationale Wereldgehandicaptendag zowel organisatorisch als ook financieel niet steunen. Met als gevolg dat ook de 25 goede doelen uiteindelijk allemaal negatief reageerde. Eind october, nadat ook een externe fondsenwerver bij de gemeente, fondsen en een twintigtal grote bedrijven nul op rekest kreeg, hebben wij dan ook in overleg met de UN in New York en met onze partners Ronald McDonald Centre (locatie) en Only Friends (vrijwilligers) in Nederland besloten om de 3e Nationale Wereldgehandicaptendag te cancellen.

Toekomst:
Ondanks de enorme teleurstelling rondom het niet doorgaan van de 3e Nationale Wereldgehandicaptendag zijn wij Stichting Aquarius als organiserende partij bijzonder trots dat meer organisatie en steden op meer terreinen dan ooit dit jaar de Wereldgehandicaptendag vieren. In 2008 en 2009 stond sport centraal en dit jaar voor het eerst is er ook een museum van de partij en kunnen mensen met een beperking terecht bij een wijnproeverij. 

Het is namelijk de ambitie van ons en de United Nations dat de Wereldgehandicaptendag net als bijvoorbeeld de Wereldaidsdag en de Wereldvluchtelingendag de komende jaren in steeds meer steden in binnen- en buitenland navolging gaat krijgen. Dit is niet alleen goed voor de emancipatie en integratie van mensen met een handicap, maar ook goed voor de kandidatuur van Nederland voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2028. Zie verder ook het voorwoord van Andre Cats, Chef de Mission van de Paralympic Team 2012 op www.wereldgehandicaptendag.nl/voorwoord.

———————–

Contact

Stichting Aquarius – Wereldgehandicaptendag
Erik Van Loon, 
06 3826 5666
info@wereldgehandicaptendag.nl

5 antwoorden

 1. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: wereldgehandicaptendag.nl/2010-3/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: wereldgehandicaptendag.nl/2010-3/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: wereldgehandicaptendag.nl/2010-3/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: wereldgehandicaptendag.nl/2010-3/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: wereldgehandicaptendag.nl/2010-3/ […]

Reacties zijn gesloten.